Accesarea Fondurilor Europene de la Începător la Expert (Volumul I și II)
93 review-uri
Original price was: 39900lei.Current price is: 15900lei.
Comandă acum
images 8

Află mai multe despre ipotezele de lucru!

⚠️ Pentru a întocmi fluxul de numerar al afacerii, vom utiliza ipotezele de lucru.

Ipotezele sau Presupunerile apar frecvent in proiectele noastre. Managerii de proiect si analiștii de business de succes sunt mereu atenți la ipotezele prezente in proiectele lor. In fond, acestea pot avea un impact asupra proiectului printr-o serie de variabile, inclusiv cerințele proiectului si soluția rezultată. Date fiind riscurile care se pot adăuga proiectului, este recomandat să știi cum să le identifici și să le manageriezi.

Oamenii fac mereu presupuneri cu privire la lucrurile care se întâmplă în fiecare zi. Când a fost ultima dată când ai plecat de acasă cu gândul de a face cumpărături, știind exact unde anume te vei opri și cât timp vei petrece în trafic? Bineînțeles, au fost mai multe dăți când presupunerile/ipotezele tale s-au dovedit a fi greșite si ți-a luat mult mai mult timp decât ai planificat inițial din cauza traficului sau din alte motive.

Managerii de proiect experimentați sunt atenți la trei elemente, în timp ce ei și echipa pot defini, analiza și documenta ipoteze de lucru pentru proiectul lor: ipoteze, constrângeri ale afacerii si constrângeri tehnice.

Ipotezele sunt factori pe care noi îi credem a fi adevărați, deși acești factori nu sunt confirmați a fi reali.

Constrângerile afacerii limitează soluția luând în calcul starea actuală de organizare. De obicei, se concentrează pe timp, bani și resursele disponibile pentru proiect. Constrângerile obișnuite includ buget și restricții de timp, precum și lipsa de anumite abilități.

Constrângerile tehnice au la bază adesea deciziile care limitează designul unei soluții. De obicei sunt inflexibile, nu pot fi schimbate și pot avea un impact asupra implementării soluției tale.

Ipotezele si constrângerile reprezintă un aspect important al cerințelor proiectului tău. Trebuie să te asiguri că acestea sunt analizate corespunzător în proiectele tale, pentru a identifica potențiale riscuri care pot avea impact asupra implementării sau livrării, sau care pot avea un impact negativ asupra așteptărilor clienților finali.

ℹ️ Ipotezele de lucru sunt specifice fiecărui proiect, depinzând foarte mult de valoarea lichidităților firmei, mărimea ajutorului financiar nerambursabil, curs valutar, bunuri ce trebuiesc achiziționate, same.

Pentru întocmirea unor ipoteze de lucru cât mai aproape de adevăr este important să cunoaștem informațiile de mai jos:

Când va obține societatea venituri?

În timpul primelor 12 luni de implementare a proiectului, societatea poate obține venituri proprii, din produsele și serviciile pe care le oferă. Prin urmare, în acest câmp se va trece numărul corespunzător lunii în care se începe activitatea.

În ce lună se vor crea locurile de muncă?

Aici se va trece luna corespunzătoare estimată pentru crearea locurilor de muncă. Informația este relevantă pentru Fluxul de numerar al proiectului.

Valoarea capitalului social

Aceasta se preia din actul de constituire a firmei sau mai există varianta unui Certificat constatator emis de Oficiul național al Registrului Comerțului (ONRC), cu condiția să fie cel mai recent emis, și se va completa. Informația este necesară în cadrul Bilanțului prognozat și a Fluxului de numerar.

Valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil care se acordă

În acest câmp se va completa valoarea maximă a ajutorului financiar nerambursabil prevăzut în Ghidul solicitantului, chiar dacă suma nu coincide cu cea pe care o solicită firma în cauză.

Procentul AFN (Ajutorului Financiar Nerambursabil)

Se completează informația după ce a fost preluată din Ghidul Solicitantului. Procentul AFN reprezintă procentul din valoarea eligibilă a investiției pe care finanțatorul o acoperă.

Cotă impozit venit

După numărul de angajați de care dispune, firmei i se pot impozita veniturile astfel: 1% din Cifra de afaceri, dacă are cel puțin un angajat, respectiv 3%, dacă nu are angajați.

Principiul de acordare al ajutoarelor financiare nerambursabile impune crearea locurilor de muncă, astfel că este de la sine înțeles că procentul utilizat pentru această cotă de impozit va fi de 1% din veniturile estimate, în mai toate cazurile.

Cotă TVA investiții care se aplică furnizorilor din proiect

În toate situațiile, cota de TVA este de 19% și afectează valoarea investiției totale.

Se întâmplă că unii furnizori ai societății să nu fie plătitori de TVA, iar în aceste cazuri nu se aplică această cotă, dar totodată nu se poate estima o valoare zero. Se va lua în considerare faptul că achizițiile din cadrul proiectului vor fi realizate în baza unor proceduri de achiziții care vor fi transparente. În concluzie, nu se pot cunoaște dinainte, cu exactitate, denumirile furnizorilor și proveniența echipamentelor.

Cotă TVA achiziție materii prime

Conform legilor în vigoare, achiziția de materii prime este supusă unor cote de TVA diferite. Pentru produsele alimentare ce se folosesc ca materii prime se impune o cotă de TVA de 9%, iar cele nealimentare se taxează cu o cotă de 19%.

Cota TVA achiziții generale (consumabile, terți etc)

ℹ️ În toate cazurile de achiziții generale, cota de TVA este de 19%.

Cotă TVA pentru vânzări

În situația vânzărilor, Beneficiarului îi sunt oferite mai multe alternative:

  • se poate înregistra ca neplătitor de TVA, în acest fel nefiind afectat de această taxă. Opțiunea este valabilă doar până în momentul în care vânzările anuale ale societății ajung la pragul de 300.000 de lei și chiar îl depășesc;
  • se înregistrează ca plătitor de TVA, în funcție de domeniul de activitate. Dacă vânzările depășesc pragul amintit, adică de 300.000 de lei, societatea va fi obligată să se declare plătitoare de TVA;
  • unele activități beneficiază de un regim preferențial redus față de cel standard de 19% – în cazul editurilor, în livrarea de medicamente sau în ceea ce privește sectorul alimentar;
  • în situația unor activități, precum organizarea de cursuri de formare profesională, firmă va fi scutită de această taxă;
✔️ În continuare vă prezentăm un studiu de caz ca să înțelegeți și mai bine ce sunt si cum se întocmesc ipotezele de lucru.

Studiu de caz – Ipotezele de lucru

 

Domeniul de activitate:

7721 Activități de închiriere si leasing de bunuri recreaționale si echipament sportiv

Pentru a întocmi fluxul de numerar al afacerii, vom folosi ipoteze de lucru, astfel primul pas va fi să răspundem la întrebările din lecția precedentă, respectiv:

  • În luna 1 vom închiria spațiul de garare (spațiul în care vom desfășura activitatea)
  • În luna 2-a vom achiziționa atv-urile și echipamentele de protecție, practic vom realiza investiția
  • În luna 2-a vom achiziționa mobilier birou și echipamente IT, casa de marcat.
  • În luna 3-a vom angaja 1 persoană și vom achiziționa softuri de contabilitate.
  • În luna 4-a vom demara activitatea.
  • În luna 5-a vom realiza siteul web.
  • Cursul de schimb valutar la care vom achiziționa atv-urile este de 5 lei pentru 1 euro.
  • Cota de impozit pe venituri va fi de 1%, întru-cât avem 1 angajat.
  • Societatea se înregistrează ca plătitoare de TVA și va aplica următoarele cote de TVA: 19% pentru vânzări, 19% pentru materiale consumabile (piese de schimb, combustibil), 19% pentru alte cheltuieli.
ℹ️ Achizițiile prognozate, numărul de bucăți și prețul unitar sunt preluate din ofertele financiare obținute.

Răspunzând la aceste întrebări vom afla exact ce flux de numerar avem nevoie în fiecare lună din primul an de activitate. 

ℹ️ De menționat la întocmirea fluxului de numerar este faptul că unele cheltuieli atrag alte cheltuieli, cum ar fi chiria atrage utilități,softul de contabilitate atrage abonament lunar/anual. De asemenea trebuie să aveți în vedere că unele cheltuieli sunt lunare, chirie, utilități, salarii.

Este important să se stabilească ipoteze clare și concise, adaptate fiecărui proiect în parte, având în vedere variabile precum veniturile anticipate, cheltuielile de exploatare, constrângerile de afaceri și tehnice, precum și alte aspecte relevante pentru planificarea financiară.

Prin înțelegerea și analiza corectă a ipotezelor de lucru, managerii pot identifica potențiale riscuri care pot afecta implementarea sau livrarea proiectului, precum și așteptările clienților finali!