Este vorba despre ajutorul care se acordă unei întreprinderi unice, fiind stabilit la un nivel la care să nu destabilizeze concurența sau comerțul din interiorul Uniunii Europene, timp de trei ani consecutivi. După cum se poate observa, am subliniat trei noțiuni care ajută de fapt la înțelegerea și la calculul ajutorului de minimis, și anume:
- Întreprinderea unică
După cum am discutat anterior, întreprinderile se clasifică după mai multe criterii, dar în funcție de cifra de afaceri și de numărul de angajați pot fi: micro-întreprinderi, întreprinderi mici, întreprinderi mijlocii și întreprinderi mari. În cazul unor firme pot exista anumite legături juridice, care le determină pe acestea să ia decizii comune și să acționeze împreună într-un anumit scop. Când se întâmplă acest lucru, vorbim despre o întreprindere unică (așadar o întreprindere care reprezintă un grup de firme).
În definirea întreprinderii unice se vor lua în calcul cifra de afaceri și numărul de angajați al tuturor firmelor din grupul respectiv. Firesc, aceste întreprinderi dezvoltă mai multe tipuri de legături, acestea integrându-le în trei mari clase: întreprinderi autonome, întreprinderi legate și întreprinderi partenere.
Conform Legii IMM-urilor nr. 346/2004 cu modificările si completările ulterioare, in funcție de relația administratorilor cu alte întreprinderi, raportata la capitalul sau la drepturile de vot deținute ori la dreptul de a exercita o influenta dominanta, exista 3 tipuri de întreprinderi.
a. Întreprinderi autonome Sunt acele întreprinderi care:
Daca întreprinderea este autonoma, înseamnă ca nu este partenera sau legata cu alta întreprindere! Prin excepție de la aceste prevederi, o întreprindere este considerata autonoma, neavând, prin urmare, nici o întreprindere partenera, chiar daca acest prag de 25% este atins sau depășit de către următoarele categorii de investitori, cu condiția ca acești investitori sa nu fie legați, individual sau in comun, de întreprinderea in cauza:
b. Întreprinderi partenere Sunt acele întreprinderi care:
Întreprinderile partenere sunt întreprinderile care nu sunt nici autonome, nici legate una de cealaltă. Daca o întreprindere este partenera cu o alta întreprindere, la determinarea statutului de IMM trebuie adăugată o proporție din datele financiare si privind numărul de salariați ale întreprinderii partenere la datele financiare ale firmei analizate. Aceasta proporție va reflecta procentul din capitalul social deținut si/sau din drepturile de vot (din factorul mai ridicat). c. Întreprinderi legate Doua sau mai multe întreprinderi sunt legate atunci când se caracterizează prin unul din următoarele tipuri de relații:
Întreprinderile intre care exista oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acționează de comun acord, sunt, de asemenea, considerate întreprinderi legate, daca își desfășoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeași piața relevanta ori pe piețe adiacente. Se prezuma ca nu exista o influenta dominanta daca investitorii nu sunt implicați direct sau indirect in conducerea întreprinderii respective, fără ca drepturile pe care le dețin in calitatea lor de acționar sau asociat sa fie prejudiciate. Este util de clarificat, de asemenea, ce reprezintă întreprinderea unica. Conform Regulamentului (UE) NR. 1407/2013, o întreprindere unica reprezintă grupul de întreprinderi legate, adică include toate întreprinderile intre care exista cel puțin una dintre relațiile următoare:
Întreprinderile care întrețin, prin una sau mai multe întreprinderi, relațiile de mai sus, constituie de asemenea o întreprindere unica. Daca doua întreprinderi sunt fiecare controlate de o a treia întreprindere, atunci toate cele 3 întreprinderi constituie o întreprindere unica. |
Nivelul ajutorului de minimis
Valoarea maximă a acestuia poate fi de 200.000 de euro, pentru toate întreprinderile unice, excepție făcând cele din domeniul transportului, care se vor încadra într-un plafon de 100.000 de euro.
Dacă o întreprindere a mai încasat în trecut un astfel de ajutor, mai poate proceda la încasarea altor sume, cu condiția să se încadreze în plafonul respectiv.
În această categorie a ajutoarelor de minimis, intră și ajutoarele oferite în cadrul programului Rabla, garanțiile oferite de Stat în cazul unor credit sau alte ajutoare de acest tip.
Este important de precizat că nu toate fondurile nerambursabile sunt ajutoare de minimis. În acest sens, există precizări clare în Ghidul solicitantului. Programele de finanțare ce acordă sume de până la 200.000 de euro sunt ajutoare de minimis (cum este cazul Programului Operațional Regional prin măsura 2.1.A, Start-Up Nation). Ajutoarele mai mari de 200.000 de euro nu sunt ajutoare de minimis.
- Ce presupun cei trei ani consecutivi
Ajutorul de minimis se acordă timp de trei ani consecutivi, adică pentru anul în curs și pentru cei doi ani anteriori. De exemplu, dacă o firmă a încasat astfel de ajutoare în valoare de 100.000 de euro, în ultimii doi ani, în acest an mai poate obține 100.000 de euro, dacă nu este din domeniul transporturilor.
În cazul acestor ajutoare de minimis este bine de știut că se consideră acordate în momentul în care întreprinderii i se oferă dreptul legal de a beneficia de ele și nu în momentul în care se plătesc efectiv. Referitor la situația proiectelor europene, data acordării coincide cu cea a intrării în vigoare a contractului de finanțare.