Accesarea Fondurilor Europene de la Începător la Expert (Volumul I și II)
93 review-uri
Original price was: 39900lei.Current price is: 15900lei.
Comandă acum
images 2

Ce este important să știi despre IMM-uri?

ℹ️ De ce este important să aflu despre clasificarea IMM-uri? Firesc să te întrebi. Se alocă fondurile în funcție de mărimea, vechimea firmei? Răspunsul este afirmativ. Mai mult de atât, obținerea fondurilor depinde și de alte aspecte, despre care vorbim în cele ce urmează…

Întreprinderile mici și mijlocii sunt clasificate în trei ramuri: micro-întreprinderi, întreprinderi mici și întreprinderi mijlocii. Aceasta clasificare este alcătuită ținând cont de criteriile următoare:

  • cifra de afaceri;
  • numărul de angajați;
  • valoarea activelor.

Potrivit legislației europene de actualitate, fundamentată de Recomandarea 2003/361/CE, IMM-urile au următoarele particularități:

  • un număr mai mic de 250 de angajați;
  • cifră de afaceri anuală netă este de până la 50 de milioane de euro;
  • activele totale deținute se ridică la maximum 43 de milioane de euro.
⚠️ În situația în care aceste praguri sunt depășite se poate vorbi de întreprinderi mari.

Criterii de definiție pentru micro-întreprindere, întreprindere mică și întreprindere mijlocie:

  • Micro-întreprinderile: sunt întreprinderi care au până la 9 salariați. Realizează o cifră de afaceri anuală netă în valoare de până la 2 milioane de euro (sau dețin active totale de această valoare);
  • Întreprinderile mici: au de la 10 până la 49 de angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 10 milioane de euro (sau dețin active totale de aceeași valoare);
  • Întreprinderile mijlocii: sunt acele întreprinderi care au între 50 și 249 de angajați, înregistrează o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro sau active totale de până la 43 de milioane de euro.

Alocarea fondurilor în funcție de amplasamentul proiectului

Odată ce au fost identificate programele de finanțare potrivite, în funcție de codul CAEN, va trebui luat in considerare si amplasamentul proiectului. Unele programe de finanțare au ca scop sprijinirea investițiilor din mediul rural, altele sunt destinate celor din mediul urban. În schimb, sunt și unele programe de finanțare care nu țin cont de acest aspect, al amplasamentului și acordă aceleași șanse proiectelor, indiferent de mediul din care provin.

În funcție de cerințele programului, IMM-ul aplicant trebuie să aibă sediul în mediul rural sau urban, și întotdeauna trebuie să aibă punct de lucru la adresa amplasamentului unde se va desfășura activitatea propusă în proiect.

⚠️ Așadar, IMM-ul solicitant al fondurilor europene trebuie să dețină sau să închirieze amplasamentul desfășurării activității. De obicei nu se finanțează achiziții de terenuri sau clădiri prin fonduri europene.

 

Alocarea fondurilor în funcție de vechimea firmei

Și vechimea firmei solicitante  este un criteriu foarte important în toate programele de finanțare. Pe baza acestui criteriu, programele pot fi de două tipuri: pentru sprijinirea activităților debutante (de tip start-up) sau pentru sprijinirea societăților cu istoric.

Alocarea fondurilor în funcție de valoarea necesară

La fel de important în finanțarea unui proiect este criteriul mărimii ajutorului financiar nerambursabil. Sunt programe de finanțare care alocă fonduri nerambursabile de câteva mii de euro, în timp ce altele pot oferi milioane de euro. Cu cât crește finanțarea, cu atât este nevoie de o contribuție mai mare din partea beneficiarului.

Alocarea fondurilor în funcție de contribuția proprie

După cum am amintit anterior, cu cât finanțarea este mai mare, cu atât solicitantul trebuie să contribuie cu o sumă mai mare numită cofinanțare. Majoritatea programe europene solicită cofinanțare minim 10%, dar sunt si programe (ex. submăsura 6.2. din PNDR) care oferă ajutor de până la 50.000 euro, respectiv 70.000 euro, fără cofinanțare din partea beneficiarului.

Alocarea fondurilor în funcție de cifra de afaceri din anul precedent

Pe fondul pandemiei au apărut programe de finanțare atât europene cât și guvernamentale, în care cifra de afaceri joacă un rol decisiv în alocarea finanțării.

De exemplu pentru grantul Horeca s-a alocat un ajutor financiar în valoare de 20% din diferența cifrei de afaceri din 2019 față de 2020, deci era obligatorie o scădere a cifrei de afaceri în 2020 față de 2019, altfel societatea ar fi fost neeligibilă.

ℹ️ Programele de finanțare de obicei au ca scop dezvoltarea firmelor existente, așadar impune obligativitatea ca firma să fie avut profit în anul precedent. În cazul startup-urilor poate exista condiția să nu fi existat activitate pe CAEN-ul pentru care se cere finanțarea.

În ambele cazuri cifra de afaceri joacă un rol important în eligibilitatea firmei.

✔️ De reținut din această lecție este faptul că firma pe care aplicăm trebuie să îndeplinească condițiile impuse de programul prin care solicităm finanțarea.

Haideți la următoarea lecție să aflăm ce este cererea de finanțare