Accesarea Fondurilor Europene de la Începător la Expert (Volumul I și II)
93 review-uri
Original price was: 39900lei.Current price is: 15900lei.
Comandă acum
images

Iată aici care sunt sursele de informare despre finanțările nerambursabile!

Probabil că de multe ori ai auzit diferite zvonuri că se lansează diferite finanțări nerambursabile, dar nu știai unde să găsești și tu mai multe informații reale și verificate.

Sau, poate, ai auzit că diferite cunoștințe de-ale tale au primit fonduri europene, iar tu nici măcar nu ai auzit când s-au lansat finanțările respective.

De asemenea, poate ești în situația în care știi în ce direcție te îndrepți cu afacerea ta și știi că o infuzie de capital sau niște investiții în echipamente te-ar ajuta să ai mai mulți clienți și să câștigi mai bine în afacerea ta. Iar pentru aceste obiective ai vrea să știi ce finanțări sunt disponibile sau urmează să se lanseze în perioada următoare, dar nu știi unde să le cauți.

Mai jos îți prezentăm o serie de resurse informaționale de încredere, pe care îți recomandăm să le consulți din când în când sau chiar să te abonezi la newsletter-ul lor, acolo unde este posibil.

oportunitati-ue.gov.ro este un website oficial lansat de către Guvernul României prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Sloganul lor este: „O documentare simplificată despre finanțarea europeană”. Scopul acestei platforme este dat de: Eficiența comunicării cu potențialii beneficiari, Networking între beneficiari, Cooperare între instituțiile finanțatoare și Accesibilizarea fondurilor din surse de finanțare multiple.

Prin intermediul platformei ai acces la informație despre Programele Operaționale, Programele Naționale, Programe gestionate direct de Comisia Europeană și Alte finanțări și instrumente financiare. De asemenea, platforma este construită să-ți ofere informații despre programele generale existente, despre apelurile de finanțare existente, despre cum poți obține finanțare, despre povești de succes. Prin intermediul platformei te poți înscrie în baza lor de date, iar apoi poți publica anunțuri inclusiv informații despre angajări sau evenimente, conferințe sau comunicate de presă din organizația ta.

adrcentru.ro. Site-ul Agenției de Dezvoltare Centru este cunoscut în special pentru catalogul surselor de finanțare. ADR Centru publică și actualizează Catalogul surselor de finanțare pentru:

Finanțare Nerambursabilă prin PNRR

Finanțare Nerambursabilă pentru Societăți Comerciale

Finanțare Nerambursabilă pentru Autorități Publice Locale

Finanțare Nerambursabilă pentru ONG

Finanțare Nerambursabilă pentru Universități

În cadrul acestui website mai sunt publicate informații despre Regiunea de Dezvoltare Centru și proiectele realizate în cadrul acestei regiuni.

ec.europa.eu este site-ul oficial al Comisiei Europene. Atunci când deschizi pagina trebuie să selectezi limba în care dorești să-ți fie afișat conținutul. Poți selecta inclusiv limba română, fiind una dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Însă, trebuie să știi că uneori informațiile afișate pot mai puține decât cele în limba engleză, pentru că, în general, informațiile sunt redactate în limba engleză, iar mai apoi sunt traduse în limbile celor 27 de state membre.

Acest website al Comisiei Europene conține informații sau face trimiteri către alte platforme oficiale ale Uniunii Europene privind o serie de domenii de interes (în acest moment sunt 42): de la Afaceri externe și politica de securitate la Afaceri interne, de la Afaceri maritime și pescuit la Agricultură și dezvoltare rurală, de la Bugetul Uniunii Europene la aspect legate de Climă, de la Economia și societatea digitală la aspecte legate de Comerțul în interiorul UE sau al relației cu alte state non-UE din punctul de vedere al legislației, de la Educație și formare la găsirea unui loc de muncă în interiorul UE, de la legislație, finanțări și alte regulamente aplicabile IMM-urilor până la Mediu, Justiție, Migrație, Ocuparea forței de muncă, Parteneriate internaționale, Protecția consumatorilor, Statistici sau aspecte vamale.

Ar fi bine să consulți ocazional acest website pentru a afla noutăți și pentru a explora noi posibilități de dezvoltare a afacerii tale. Site-ul conține și o secțiune de publicații care, în majoritatea lor, sunt în limba engleză și care pot fi selectate după țara de origine sau tipul de publicație. România a publicat o serie de studii despre ocuparea forței de muncă, despre impozitele și taxele aplicate contractelor de muncă, dinamica salariilor și alte publicații mai vechi de anul 2019. Apoi, mai există informații despre evenimentele care se organizează în Uniunea Europeană la secțiunea de evenimente. Pagina spre care ești redirecționat este în limba engleză. De obicei, aceste pagini care conțin informații de mare actualitate și care se modifică des sunt doar în limba engleză.

Atunci când accesezi site-ul www.mfe.gov.ro primești o întrebare dacă dorești să te notifice Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene atunci când se publică un nou articol. Site-ul are integrată funcția de căutare dacă vrei să găsești anumite informații fără să trebuiască să parcurgi tot website-ul. Într-un mod schematic sunt prezentate informații despre cum poți accesa fonduri nerambursabile și cum se finanțează proiectele din fondurile europene, care cuprinde inclusiv o secțiune de întrebări și răspunsuri.

În acest moment, pe acest website există informații despre programele din perioada 2014-2020, care sunt încă în implementare și de care se ocupă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, și anume:

  • Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM);
  • Programul Operațional Capital Uman (POCU);
  • Program Operațional Competitivitate (POC);
  • Program Operațional Asistență Tehnică (POAT).

Sunt prezentate, de asemenea, o serie de alte finanțări de care se ocupă alte ministere:

  • Program Operațional Regional (POR) – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației –https://www.mdlpa.ro/;
  • Program Operațional Capacitate Administrativă (POCA) – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – https://www.mdlpa.ro/;
  • Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale –https://www.madr.ro/;
  • Program Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – https://www.madr.ro/.

În cadrul website-ului sunt publicate noutăți cu privire finanțările care se lansează în perioada următoare precum sprijin pentru sectorul agroalimentar – microgranturi și granturi pentru capital de lucru sau finanțări pentru rute culturale/ turistice. Tot prin intermediul site-ului poți afla detalii despre:

  • Plățile realizate de către minister în cadrul programelor operaționale pe care le administrează;
  • Situația fondurilor europene (informații statistice);
  • Calendar cu apeluri deschise;
  • Harta contractelor semnate (cu informații actualizate până la data de 30 septembrie 2021).

Un alt website important care merită accesat pentru a obține informații relevante despre fonduri este site-ul: www.fonduri-ue.ro. Acest website conține informații destul de complexe despre finanțările europene, de la informații despre aplicația MySMIS2014 unde se încarcă proiectele depuse, iar, ulterior, se încarcă informații de către beneficiari pentru proiectele aflate în derulare, la informații despre programe, apeluri deschise și noutăți de la Autoritățile de Management ale Programelor Operaționale. Tot aici poți găsi informații despre listele cu proiectele finanțate sau respinse din programele POCU, POIM, POAT, POC, POAD.

Acest website cuprinde și o secțiune de Proiecte de succes precum:

  • „Sm@rt City P@rking-Sistem Inteligent pentru managementul parcărilor urbane”, Beneficiar: S.C. INDUSTRIAL SOFTWARE S.R.L, Valoare: 5.981.489 Lei, din care: Contribuția Comisiei Europene (FEDR): 2.730.867,25 LEI, Contribuția publică națională (buget de stat): 481.917,75 LEI, Finanțat prin: Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020
  • „SEER – Sistem Electronic de Evaluare și Răspuns a scenariilor de afaceri prin analiza predictivă a datelor cu ajutorul inteligenței artificiale”, Beneficiar: KNOWLEDGE INVESTMENT GROUP SRL, Valoare: 3.815.515,52 Lei, din care: Contribuția Comisiei Europene (FEDR): 2.158.231,10 LEI, Contribuția publică națională (buget de stat): 539.557,78 LEI, Finanțat prin: Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020
  • „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice – Etapa II”, Beneficiar: PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ORADEA, Valoare: 97.592.609,65 LEI, din care: Contribuția Comisiei Europene (FEDR): 82.953.718,20 lei LEI, Contribuția publică națională (buget de stat): 12.687.039,25 LEI, Finanțat prin: Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

Este important să aflați informații și despre proiectele care sunt în implementare pentru că în felul acesta vă puteți face o idee despre ce se finanțează.

Site-ul www.fonduri-ue.ro cuprinde informații despre programele operaționale din perioada 2014-2020:

  • Capital Uman;
  • Persoane Defavorizate;
  • Competitivitate;
  • Infrastructură;
  • Asistență tehnică;
  • Dezvoltare regională;
  • Capacitate administrativă;
  • Agricultură și pescuit;

Pentru aceste programe conține o prezentare, informații despre calendarul de lansare, implementare, rezultate implementare, anunțuri, precum și legături către website-urile Autorităților de Management sau Organismelor Intermediare în gestiunea cărora se află aceste programe.

Site-ul www.imm.gov.ro aparține de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Site-ul cuprinde informații actualizate despre mediul de afaceri, comerț exterior, investiții străine, antreprenoriat și programe IMM, precum și promovare exporturi. Site-ul conține o secțiune de Anunțuri cu informații despre finanțările și granturile acordate firmelor, precum: măsura 4.1.1. „Investiții în activități productive”, măsura 2 „Granturi pentru capital de lucru” sau despre organizarea și funcționarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Dacă vrei să cunoști care sunt oportunitățile pentru IMM-uri poți consulta secțiunea de programe pentru IMM, care conține informații despre Măsura 1 – Microgranturi, Măsura 2 – Granturi pentru capital de lucru și Măsura 3 – Granturi pentru investiții. Dacă ai răbdare să explorezi acest website vei găsi informații despre târgurile și expozițiile internaționale care se organizează anul acesta, precum și informații privind înscrierea și condițiile de participare în programul de susținere a internaționalizării firmelor românești.

Acest site foarte complex conține informații despre legislația privind IMM-urile, despre modul de organizare și funcționare a ministerului, despre conducere, despre oportunități de carieră în minister, despre programe și strategii, informații de interes public (inclusiv declarații de avere și de interese ale angajaților din acest minister), consultări publice și date de contact ale Agențiilor regionale.

www.afir.info este site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii. Site-ul conține informații despre finanțările acordate pentru agricultură sau firmelor din mediul rural. Însă, în acest moment, website-ul nu mai conține informații de actualitate pentru noua perioadă de finanțare, 2021-2028.

www.madr.ro este site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și conține informații despre legislația de dezvoltare rurală, grupuri de producători și organizații recunoscute în România, Ajutor de stat sau Ajutor de minimis, despre strategia european De la fermă la consumator, despre legislația în domeniul agricol, despre strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung, despre cooperativele agricole, creșterea animalelor sau culturi de câmp.

Alte două website-uri cu informații despre finanțări nerambursabile sunt: www.afcn.ro și www.eeagrants.ro.

Primul site este al Administrației Fondului Cultural Național. Pe site-ul www.afcn.ro vei găsi informații despre finanțările din domeniul cultural. Această instituție lansează finanțări de 2 ori pe an, în octombrie pentru prima parte a anului următor, respectiv în martie pentru a doua parte a anului următor. Proiectele se depun prin intermediul website-ului pe bază de creare de cont cu nume de utilizator și parolă. Formularul de aplicație este direct online. Toate informațiile necesare pentru verificarea condițiilor de eligibilitate ale solicitantului, proiectului și cheltuielilor se regăsesc pe website.

Site-ul www.eeagrants.ro conține informații despre fondurile norvegiene.

În acest moment sunt trei apeluri deschise: Dezvoltarea afacerilor companiilor recent înființate în domeniile: Inovație verde în industrie, TIC și Creștere albastră cu deadline 14 iulie 2022; Creșterea conștientizării, formarea și dezvoltarea competențelor în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și securității energetice (măsuri ușoare) cu deadline 30 iunie 2022 și Transfer de bune practici – Fondul pentru Relații Bilaterale la nivel de program cu deadline 1 mai 2024.

În perioada de finanțare 2014-2020 au fost acordate finanțări în următoarele domenii: Dezvoltare locală, Energie, Justiție, Sănătate, Cercetare, Cetățenie activă, Dezvoltarea Afacerilor, Cultură, Afaceri interne, Mediu, Educație, Dialog social. Toate apeluri se publică pe acest website, împreună cu toate informațiile de care ai nevoie pentru a aplica cu un proiect. În general finanțările acestea sunt adresate ONG-urilor, dar pot aplica și universitățile, școlile sau firmele în funcție de specificul finanțării.

Site-ul www.inforegio.ro este dezvoltat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care a fost desemnat să îndeplinească funcțiile și atribuțiile specifice de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020. Acest site prezintă informații despre instituție, despre domenii de finanțare din cadrul POR adică cele 15 axe prioritare, documente de programare, plan de comunicare, Manualul de identitate vizuală și alte documente suport privind investițiile din domeniul social sau serviciile de transport public. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pune la dispoziția publicului general o listă în Excel a proiectelor contractate până la data de 31 decembrie 2021 pe fiecare județ în parte. În cadrul site-ului se regăsesc informații despre instrucțiunile emise de către minister pentru buna implementare a proiectelor aflate în derulare.

Într-un articol separat vom continua prezentarea resurselor informaționale din domeniul finanțărilor nerambursabile sau care sunt utile IMM-urilor cu câteva resurse independente ale unor companii de consultanță sau din media, precum și cu prezentarea site-ului www.e-licitatie.ro.