Accesarea Fondurilor Europene de la Începător la Expert (Volumul I și II)
93 review-uri
Original price was: 39900lei.Current price is: 15900lei.
Comandă
images 10

Iată cum prevestești prognoza veniturilor în cadrul unui proiect!

Indiferent că este vorba de o finanțare din surse proprii, din credite bancare sau din fonduri nerambursabile europene sau naționale, o componentă esențială a unui plan de afaceri va fi prognoza veniturilor. În acest capitol al planului de afaceri se vor prezenta veniturile potențiale pe care afacerea le va genera în perioada de monitorizare a investiției, asigurând totodată buna funcționare a obiectivului proiectului. De aceea este atât de important ca prognoza veniturilor să se facă prezentându-se în detaliu ipotezele care au condus la realizarea estimărilor de final.

Cum se realizează prognoza veniturilor

În cadrul unui plan de afaceri, prognoza veniturilor se face după următorii pași:

  • identificarea veniturilor pe care societatea le va obține din momentul în care proiectul de investiții va fi implementat;
  • estimarea capacității teoretice de vânzare;
  • indicarea capacității efective de vânzare;
  • stabilirea prețurilor de vânzare ale produselor.
Identificarea veniturilor pe care societatea le va obține

Este primul pas în realizarea prognozei veniturilor și constă în identificarea tuturor surselor din care societatea va obține încasări după ce investiția se va materializa. O societate obține încasări din vânzarea de bunuri sau servicii, în funcție de codul/codurile CAEN.

În cazul  proiectelor finanțate din fonduri nerambursabile societatea este nevoită să desfășoare o singură activitate (un singur cod CAEN), pe când în situația finanțării din fonduri proprii nu se impune această restricție. În acest ultim caz,  o singură firmă poate desfășura mai multe activități, prin urmare va putea avea mai multe surse de venituri.

În cazul unui singur cod CAEN, societatea își poate diversifica totuși activitatea și implicit sursele de venituri. Exemplu: o societate cu cod CAEN 1812 (Alte activități de tipărire) își poate extinde activitatea de tipărire a cărților de vizită completând-o cu tipărirea de afișe, calendare, reviste etc. Acestea vor fi surse de încasări de care se va tine cont atunci când se alcătuiește prognoza veniturilor.

Stabilirea capacității teoretice de vânzare

Aceasta se face luându-se în considerare caracteristicile tehnice ale echipamentelor ce vor fi achiziționate. Nicio societate nu poate produce mai mult decât capacitatea maximă a utilajelor de care dispune. Această valoare nu va putea fi depășită în anii de prognoză ai afacerii.

Capacitatea maximă de vânzare se stabilește atât prin consultarea ofertei tehnice a echipamentelor, cât și din informațiile furnizate de inginerul care a proiectat fluxul tehnologic.

Stabilirea prețurilor de vânare

Odată ce a fost stabilită capacitatea efectivă de vânzare, urmează să fie realizată estimarea prețurilor de vânzare pentru toate produsele. Aceasta se face în urma unei analize a pieței de profil, dar și a concurenței și va avea ca rezultat un preț estimat realist.

Nu mai detaliem mai mult, fiindcă s-a discutat într-o lecție anterioară despre stabilirea prețurilor de vânzare.

Stabilirea Indicilor de Creștere ai Afacerii

Producția efectivă și prețul de vânzare au fost stabilite, iar aceasta înseamnă că se va putea calcula în acest pas cifra de afaceri (care înseamnă încasările totale), pentru primul an de prognoză, urmând să se facă același lucru și pentru anii următori (până la 5 ani), stabilindu-se indicatorii anuali de creștere.

Acest lucru poate fi explicat prin faptul că personalul devine mai experimentat și va conduce la o productivitate a muncii crescută, ceea ce va duce către fabricarea mai multor produse în aceeași unitate de timp (un an).

De asemenea, dacă produsele sunt de calitate, clienții vor fi atrași și vor genera mai multe comenzi, ducând la creșterea cotei de piață a societății. Totodată, având în vedere că nu a fost utilizată 100% din capacitatea teoretică de producție în primul an de prognoză, sunt resurse pentru creșterea cifrei de afaceri din următorul an, cu condiția să se țină cont că respectiva capacitate de producție estimată pentru ultimul an de prognoză să nu fie mai mare decât capacitatea maximă de producție a utilajelor.

Stabilirea Sezonalității Afacerii

Anumite afaceri (în special cele din domeniul turistic) sunt puternic influențate de sezonalitate, de aceea acesta este un factor important în realizarea prognozei veniturilor unei societăți.

Câteva exemple relevante în aceste cazuri ar fi: o pensiune de pe litoral nu va înregistra activitate în perioada iernii; producătorii agricoli sunt dependenți și ei de anotimpuri pentru obținerea produselor, iar anumite fabrici de procesare depind și ele de anumite produse agricole, cum este cazul fabricilor de dulceață, gem, magiun, care nu vor avea materie primă proaspătă, din țară, decât într-o anumită parte a anului.

Totodată, afacerile care se ocupă cu producția de echipament pentru sporturile de iarnă dar și cele cu mărțișoare sunt unele sezoniere.

ℹ️ Orice nelămurire ai în legătură cu accesarea de fonduri nerambursabile, pune o întrebare în secțiunea de suportdisponibilă pe https://www.proiecte-europene.eu/curs/suport/ și îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.