Accesarea Fondurilor Europene de la Începător la Expert (Volumul I și II)
93 review-uri
Original price was: 39900lei.Current price is: 15900lei.
Comandă
38b2f7a9d8a7f82537600e06b9cde23c

Stabilește-ți Pașii către Scopul Propus!

În fiecare an, oamenii de afaceri pot solicita fonduri nerambursabile (naționale sau europene) pentru înființarea unor firme sau pentru a le dezvolta pe cele deja existente, indiferent de domeniul în care activează: agricultură, IT, servicii, industrii etc.

Programele de finanțare diferă în funcție de mai multe criterii: localizarea proiectului, domeniul de activitate, valoarea la care se ridică investiția și mărimea firmei, dar în toate cazurile, proiectele vor parcurge anumite etape:

  • identificarea ideii de proiect;
  • identificarea programului de finanțare
  • pregătirea documentației;
  • depunerea proiectului
  • evaluarea proiectului;
  • obținerea finanțării
  • implementarea planului de afaceri;
  • evaluarea rezultatelor.

Haideți să vedem ce presupune fiecare etapă în parte ⏩

Pasul 1 – Conturarea Ideii și a Planului de Afaceri

✔️ Primul pas în conturarea unui proiect este acela al alegerii ideii de afacere. Prin aceasta vei consemna beneficiul adus comunității din care faci parte, dar și impactul pozitiv asupra economiei locale și chiar naționale.

Din multitudinea de idei, alege-o pe cea mai bună din punct de vedere al realizării unui număr mai mare de obiective în condițiile acelorași resurse. Acest aspect va fi apreciat în special în cazul în care există mai multe proiecte pe lista de finanțare decât acoperă bugetul.

Succesul unei idei de afacere, depinde în foarte mare parte de organizarea și planificarea fiecărei activități într-un plan de afaceri. Mulți antreprenori pun pe plan secund redactarea unui plan de afaceri care să vizeze cele mai importante aspecte ale afacerii. Acest curs este, de fapt, un ghid care te va ajuta să-ți organizezi eficient afacerea, sau mai bine zis ideea de afacere pe care vrei să o pui în practică. Vei avea la dispoziție mai multe date relevante care sunt de mare ajutor pentru a intra pe direcția cea bună într-o afacere.

Un plan de afaceri este, până la urmă, o unealtă prin care scopul final se realizează. Acest scop poate fi:

  • obținerea unei finanțări europene nerambursabile,
  • atragerea unei investiții de la un investitor privat,
  • un credit de la o bancă,
  • cooptarea unor experți care să te ajute să-ți aduci afacerile pe calea cea mai bună sau chiar vinderea afacerii.
  • O întrebare importantă referitoare la planul de afaceri este cui se adresează?
  • Un plan complet trebui să fie destinat atât investitorilor, instituțiilor bancare, finanțatorilor, instituțiilor de reglementare, cât și agențiilor de marketing sau de advertising, care preiau din sarcinile dedicate specialiștilor și consultanților ce vor fi cooptați pentru a eficientiza afacerea.
  • De asemenea, planul de afaceri este o unealtă care se folosește și in-house. De foarte multe ori, conducerea unei societăți vine cu idei pe care își dorește să le aplice toți angajații, care să lucreze sincronizat astfel încât să fie realizat țelul comun. Acest lucru nu se poate realiza fără un plan de afaceri bine pus la punct. În acest fel se va avea certitudinea unor sarcini și responsabilități bine organizate, care, chiar dacă sunt realizate de categorii diferite de angajați (muncitori, manageri) sunt duse la îndeplinire într-un mod eficient. Toate eforturile din companie sunt aliniate pentru o cauză comună. Astfel, planul trebuie redactat într-un limbaj accesibil tuturor persoanelor care îl vor parcurge.
ℹ️ Un plan de afaceri este o carte de vizită în mediul business, o primă impresie pe care niciun patron nu-și poate permite să o rateze sau să o lase la voia întâmplării. Este nevoie de atenție și efort susținut pentru a proiecta un plan de afaceri corect. Accentele se vor pune pe design, pe argumentație (capacitatea lui de a convinge), corectitudine gramaticală și pe scoaterea în evidență și descrierea amănunțită a tuturor aspectelor care sunt de interes pentru destinatari (care pot fi evaluatori, creditori, investitori, șamd.).

Indiferent de tipul sau domeniu afacerii pentru care este întocmit, planul de afaceri trebuie să ofere o perspectivă de ansamblu asupra afacerii respective. Dacă ar fi să analizăm cronologic, prima dată firma se conturează în mintea fondatorului, care îi atribuie o viziune și, în funcție de aceasta, dezvoltă o strategie de dezvoltare.

Toate aceste aspecte conturează chiar planul de afacere, care trebuie să respecte următoarele reguli:

  • să enumere și să dezvolte etapele de realizare a afacerii,
  • sa prezinte obiectivele,
  • sa respecte o strategie punctuală,
  • să întocmească necesarul de resurse pentru derularea afacerii,
  • să indice orientarea firmei,
  • să prezinte cum se poate utiliza / implementa.

Un plan de afaceri se poate folosi în mai multe moduri: ca un instrument extern, prin care se relaționează cu alți agenți economici (care pot fi furnizori, clienți, finanțatori) sau ca instrument intern, iar în acest caz poate fi un ghid pentru luarea deciziilor sau un instrument de control pentru rezultatele obținute. În același timp el mai poate fi folositor pentru identificarea nevoilor potențialilor clienți și pentru stabilirea mijloacelor necesare satisfacerii acestora. Cu un plan de afaceri se pot diminua și riscurile, luându-se în considerare oportunitățile de care se poate folosi societatea.

⚠️ Cu alte cuvinte, un plan de afaceri este cu adevărat util tuturor întreprinzătorilor. El trebuie redactat clar, sugestiv, cu o exprimare pe înțelesul persoanelor vizate, trebuie să fie aplicabil, ușor de urmat, să fie realist și să propună obiective concrete, măsurabile ce pot fi duse la îndeplinire. Totodată, planul de afaceri trebuie revizuit periodic.
⚠️ În cazul în care se aplică pentru finanțare în vederea dezvoltării unei afaceri deja existente, antreprenorul va analiza riguros problemele cu care se confruntă societatea, le va prioritiza, se va concentra pe o idee de proiect care să vină cu o îmbunătățire a situației actuale și va selecta cea mai potrivită sursă de finanțare.

De exemplu, în cazul unei firme cu vechime pe piață, se poate vorbi despre unul dintre aceste cazuri:

  • clienții sunt nemulțumiți;
  • este nevoie de înlocuirea calculatoarelor sau a utilajelor, deoarece unele produse prezintă defecte de fabricație:
  • se impune instruirea personalului pentru a folosi anumite echipamente;
  • concurența tine pasul cu noile tehnologii și la fel va trebui să procedeze și firma ta, pentru a rămâne în preferințele clienților.
✔️ Acum că avem o idee de afacere, vom identifica sursa prin care putem obține finanțare pentru transformarea în realitate a afacerii noastre ⏩

Pasul 2 – Identificarea Sursei de Finanțare

Al doilea pas îl reprezintă identificarea sursei (oportunității) de finanțare. În ultimii ani, au fost lansate diferite programe de finanțare, cu condiții de eligibilitate și de susținere diferite (unele sunt finanțate integral, altele parțial necesitând cofinanțare).

În acest punct, este necesar să cunoști:

  1. Ce afacere dorești să dezvolți? Care este codul CAEN pentru care dorești finanțare?
  2. În ce localitate dorești să dezvolți afacerea? La țară sau la oraș (rural vs urban);
  3. Vechimea firmei – este importantă deoarece valoarea fondurilor diferă în cazul afacerilor nou înființate față de cele cu vechime;
  4. Forma de organizare juridică (PFA, SRL, SA, ONG);
  5. Care este valoarea finanțării necesare și care este aportul beneficiarului?
  6. Care este cifra de afaceri de anul trecut (dacă dorim finanțare pentru dezvoltarea unei firme existente)?
  7. Ce profit a avut firma anul trecut (dacă dorim finanțare pentru dezvoltarea unei firme existente)?

Aceste 7 întrebări sunt valabile indiferent de programul de finanțare pentru care aplici. Cu siguranță va trebui să răspunzi la multe alte întrebări, dar întotdeauna printre ele vor fi cele menționate mai sus. Dar hai sa le analizăm mai în detaliu…

Ce afacere dorești să dezvolți?

Primul criteriu de care ținem cont atunci când încercăm să identificăm programul de finanțare care ni se potrivește, este codul CAEN. Ce afacere dorim să dezvoltăm cu finanțare nerambursabilă?

  • producție agricolă?
  • producție non-agricolă?
  • servicii generale?
  • procesare?
  • turism?
  • agrement?
  • servicii alimentare?
  • servicii veterinare?
⚠️ Pentru identificarea programului de finanțare, trebuie să cunoaștem înainte de toate codul CAEN al activității pe care dorim să o finanțăm prin proiect.

Lista completă codurilor CAEN pentru care se poate înființa o firma, o regăsiți in platforma de curs Proiecte-Europene.eu

Unde dorești să dezvolți afacerea?

Aici departajarea se face în primul rând URBAN sau RURAL. Dar în ambele cazuri sunt programe care finanțează afaceri doar din anumite localități din mediul RURAL (nu toate), la fel cum sunt programe care finanțează localități rurale și urbane, dar doar din anumite regiuni, nu toată țara.

Vechimea Firmei

Sunt programe de finanțare pentru afaceri noi (vezi Startup Nation, submăsura 6.4. din PNDR, șamd.) sau programe care finanțează afaceri care au deja cifra de afaceri pe anul/anii precedenți (vezi Acțiunea 4.1.1. din programul Operațional Competitivitate)

Valoarea finanțării necesare? De câți bani ai nevoie?

De obicei cu cât finanțarea alocată este mai mare, cu atât se solicită o contribuție proprie mai mare din partea beneficiarului.

Un exemplu în acest sens îl constituie finanțarea de activități non-agricole în mediul Rural, care sunt finanțate prin submăsura 6.2. până la 70.000 euro fără cofinanțare, respectiv submăsura 6.4. până la 200.000 euro cu cofinanțare de la 10% până la 30% în funcție de activitatea (CAEN-ul) finanțată.

⚠️ Pentru a-ți ușura munca, am creat un chestionar în care sunt incluse întrebări al căror răspuns trebuie să îl cunoști înainte de a identifica programul de finanțare potrivit. Chestionarul este disponibil in platforma de curs Proiecte-Europene.eu
ℹ️ În continuare îți prezentăm siteurile cu programele de finanțare în desfășurare, sau care urmează a se lansa. Fiecare site prezinta programele din regiunea aferentă.

Programele Operaționale Regionale

În actuala perioadă de finanțare (2021-2027) avem 8 Programe Operaționale Regionale care vor fi gestionate de către cele 8 Agenții de Dezvoltare Regională corespunzătoare regiunilor din România: Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru, Regiunea Nord-Est, Regiunea Nord-Vest, Regiunea Vest, Regiunea Sud-Vest, Regiunea Sud-Muntenia și Regiunea Sud-Est.

Pe siteul fiecărei regiuni, găsiți calendarul programelor de finanțare, unele prezentând inclusiv data aproximativă de lansare:

Centru: http://www.adrcentru.ro/

Muntenia: https://www.adrmuntenia.ro/

Sud-Est: https://www.adrse.ro/

Sud-Vest: https://www.adroltenia.ro/

Vest: https://adrvest.ro/

Nord-Est: https://www.adrnordest.ro

Nord-Vest: https://www.nord-vest.ro/

București-Ilfov: https://www.adrbi.ro/

Conform alocărilor preliminare disponibile pe site-urile Agențiilor de Dezvoltare Regională, la nivel național, cea mai mare finanțare merge către prioritățile Regiune competitivă, inovativă și digitalizată și Regiune durabilă, cu peste 2 miliarde de euro fiecare, urmate de prioritățile Mobilitate urbană durabilă, Regiune accesibilă și Regiune atractivă cu peste 1 miliard de euro fiecare, în timp ce priorităților Regiune digitalizată și Regiune Educată li se alocă între 600 milioane de euro și 800 milioane de euro fiecare, la nivel național.

Pe regiuni, cea mai mare alocare totală a POR, pentru toate prioritățile de finanțare cumulate se regăsește în cadrul regiunii Nord-Est, cu 1,76 miliarde de euro, urmată de regiunile Sud-Muntenia și Nord-Vest, cu aproximativ 1,45 miliarde de euro fiecare. Regiunilor Sud-Vest, Vest, Centru și Sud-Est le revine puțin peste 1 miliard de euro fiecăreia, în timp ce Regiunea București-Ilfov, care este considerată “mai dezvoltată“, beneficiază de 700 milioane de euro dar și de o cofinanțare mai mică în cadrul proiectelor, între 40% și 50%. Restul regiunilor sunt considerate “mai puțin dezvoltate“, și beneficiază de o cofinanțare în cadrul proiectelor de 85%.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)

PNDR oferă fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea spațiului rural din România și cuprinde scheme de plăți și măsuri de sprijin privind creșterea competitivității și modernizarea exploatațiilor agricole, angajamente de mediu și climă, crearea de suprafețe împădurite, promovarea organizării lanțului alimentar și practici pentru bunăstarea animalelor.

Pentru perioada de tranziție 2021-2022, România are, cumulat, un buget de 2.84 miliarde de euro finanțare europeană, din care 2.15 miliarde din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și 692.1 milioane de euro din fondul EURI. La acestea se adaugă cofinanțarea din bugetul național, alocarea publică totală ridicându-se astfel la 3.26 miliarde de euro. Aceste fonduri vor trebui cheltuite cel târziu până în 2025.

Am prezentat sursele de finanțare din acest Program in Lecția 1 – Cine poate aplica, dar le regăsiți și pe siteul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), respectiv siteul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR)

ℹ️ Cele 8 Programe Operaționale, si PNDR-ul sunt principalele programe prin care sunt finanțate IMM-urile în următorii ani. Sunt și alte programe de finanțare pe care le-am detaliat în Lecția 1 – Cine poate aplica, dar care se adresează în special UAT-urilor, unităților de învățământ, spitalelor, dezvoltării infrastructurii mari, samd.

Nu le vom relua în această lecție, așadar dacă ideea dvs de afacere nu se încadrează într-unul din Programele Operaționale Regionale, sau în Programul Național de Dezvoltare Rurală, reveniți la Lecția 1 – Cine poate aplica.

✔️ Odată identificat programul de finanțare pentru care dorim să aplicăm, trecem la următorul pas, stabilirea entității juridice.

Pasul 3 – Stabilirea entității juridice

Al patrulea pas va stabili entitatea juridică a afacerii. PFA sau SRL? Asigură-te că totul este în acord cu bugetul pe care îl soliciți și cu activitatea pe care o vei desfășura!

Pentru a determina ce tip de firmă ți se potrivește, începe prin a răspunde la următoarele întrebări:

Vrei să îți faci firma singur sau vei avea și alți asociați?

Singur – PFA
Cu mai mulți asociați – SRL

Vrei să desfășori o singură/un număr limitat de activități?

Da – PFA (maxim 5 coduri CAEN)
Nu (vreau să desfășor mai multe activități) – SRL (oricâte coduri CAEN)

Ai studii sau experiență profesională pentru activitățile pe care vrei să le desfășori?

Da – PFA
Nu – SRL

De câți angajați estimezi că vei avea nevoie pentru a-ți desfășura activitatea?

Între 0-3 angajați – PFA
Între 0-oricât de mulți angajați – SRL

Când să înființezi un PFA?

✅ Când ai o meserie (traducător, inginer, electrician, frizer, etc.) și dorești să activezi în domeniul respectiv. Afacerea ta constă practic în forța ta de muncă, pe care o monetizezi. Astfel, deoarece nucleul afacerii tale ești tu însuți, conform legii poți avea maxim 5 coduri CAEN și maxim 3 angajați – cu excepția profesiilor liberale.

✅ Când vrei să desfășori o singură activitate (sau un număr limitat de activități) dintr-un domeniu nespecializat, pentru care nu este necesară pregătirea sau experiența profesională. Preconizezi că vei avea un volum scăzut de activitate și maxim 3 angajați (spre exemplu, comerț cu amănuntul de produse nealimentare).

✅ Când ai o idee de afacere și vrei inițial doar să o testezi. Ulterior, îți poți radia PFA-ul și înființa un SRL.

Când să înființezi un SRL?

Când vrei să construiești și să crești o afacere în adevăratul sens al cuvântului (poți avea oricât de mulți angajați).

✅ Când vrei să desfășori o activitate pentru care nu ai pregătire (studii) sau experiență profesională.

✅ Când vrei să activezi în mai multe domenii (poți avea oricâte coduri CAEN).

✅ Când vrei să te asociezi și cu alte persoane (maxim 50 asociați; la PFA se poate adaugă doar soția/soțul în firma).

Ce înseamnă mai exact PFA și SRL?

✅ SRL (societate cu răspundere limitată) este un tip de societate – o entitate de sine stătătoare, diferită de persoana/persoanele care o înființează și o conduc. Este o persoană juridică iar asociatul răspunde pentru obligațiile sale în limita capitalului social.

✅ PFA (persoană fizică autorizată) este un tip de întreprindere economică, nu o societate. PFA nu capătă statut de persoană juridică, ci este doar persoana fizică a titularului, autorizată să desfășoare o anumită activitate economică. Astfel, titularul unui PFA răspunde pentru obligațiile sale cu toate bunurile personale.

Costuri de înființare?

✅ PFA – fără taxă de înregistrare la Registrul Comerțului

✅ SRL – 122 lei taxe percepute de Registrul Comerțului pentru publicare rezoluție în Monitorul Oficial

PFA Taxe și contabilitate

  • Plătești impozit pe venitul net (venit minus cheltuieli) de 10%. Acesta poate fi achitat în sistem real sau la normă de venit.
  • Dacă venitul net lunar este egal cu sau depășește salariul minim pe economie (2300 lei în 2021), plătești contribuțiile sociale calculate la salariul minim pe economie (contribuțiile pentru anul 2021 sunt: pensie 25% și sănătate 10%).
  • Poți scoate banii din firmă oricând, fără să plătești impozit
  • Contabilitatea este destul de simplă și se depune o singură declarație pe an (declarația unică).

SRL Taxe și contabilitate

  • Plătești impozit pe venit (pe cifra de afaceri) de 1% dacă ai cel puțin un angajat și 3% dacă nu ai niciun angajat.
  • Plătești impozit pe profit (venit minus cheltuieli) de 16% abia atunci când ai o cifră de afaceri de 1.000.000 EUR/an.
  • Poți fi angajat la tine în firmă (și plătești astfel contribuțiile sociale, de sănătate, etc.), însă acest lucru nu este obligatoriu.
  • Nu poți scoate banii (adică profitul obținut) din firmă oricând, ci doar trimestrial sau anual. Profitul distribuit asociaților se impozitează cu 5%.
  • Ai nevoie de un contabil care să țină evidența veniturilor și cheltuielilor, salariaților, și care să întocmească și să depună declarațiile fiscale.

Linkuri utile:

https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-fizice/persoane-fizice-autorizate-pfa 
https://www.onrc.ro/index.php/ro/inmatriculari/persoane-juridice/nume-colectiv

ℹ️ Încă de la început vă recomandăm să alegeți un SRL. Chiar dacă sunteți la început de drum pe un SRL vă puteți deduce TVA, cheltuieli, puteți face angajări, la o cifra mare de afaceri plătiți impozit pe venit, în timp ce un PFA vă limitează din toate aceste puncte de vedere.
✔️ Avem ideea de afacere, am identificat sursa de finanțare, avem SRL-ul, trecem la întocmirea dosarului ⏩

Pasul 4 – Întocmirea dosarului

După ce ideea de proiect a fost identificată, iar sursa de finanțare optimă a fost găsită, ne vom concentra asupra întocmirii documentației necesare, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului. Acesta este un document care se obține gratuit accesând paginile de internet ale finanțatorilor. Ghidul se actualizează în cadrul fiecărei sesiuni de depunere a proiectelor.

Durata pregătirii documentației poate dura de la câteva săptămâni, până la câteva luni, în funcție de complexitatea fiecărui proiect. Se va tine cont atât de termenele necesare pentru emiterea unor avize, certificate, documente etc.

Ghidul solicitantului

⚠️ Ghidul solicitantului asigură cadrul în care se vor derula pregătirea și implementarea proiectului. În el se regăsesc regulile de pregătire, întocmire (care este documentația necesară) și depunere a dosarului, precum și modul în care se fac selecția, aprobarea și derularea acestuia.

Este obligatoriu studiul Ghidului Solicitantului înainte de a scrie primul cuvânt!

Următorul pas după ce ai studiat Ghidul Solicitantului este să analizezi condițiile în care poți accesa acele fonduri nerambursabile, iar pentru asta va trebui să ții cont de următoarele aspecte:

  • condițiile de eligibilitate (menționate în ghidul solicitantului al măsurii identificate), iar dacă le respecți înseamnă că ești eligibil pentru a cere această finanțare. De remarcat faptul că fiecare program are un ghid propriu, prin urmare și condițiile de eligibilitate pot fi diferii de la un program la altul, chiar dacă se adresează aproximativ acelorași beneficiari;
  • rezervă-ți suficient timp pentru a pregăti documentația solicitată. În cele mai multe cazuri, vei avea nevoie de cel mult 30 de zile pentru a obține și a pregăti documentele cerute;
  • respectă termenul limită pentru depunerea cererii de finanțare. Chiar dacă ai o documentație completă, proiectul tău nu va fi nici măcar luat în calcul dacă îl transmiți după expirarea termenului limită.

Întotdeauna, întocmirea dosarului înseamnă pregătirea a trei categorii de documente:

  1. planul de afaceri;
  2. cererea de finanțare;
  3. documentele suport.

Planul de afaceri și cererea de finanțare

Planul de afaceri și cererea de finanțare sunt documente standardizate, a căror structură și instrucțiuni de completare sunt prezentate pe larg în cadrul ghidului solicitantului. În mod evident, ele diferă de la un program de finanțare la altul sau chiar în cadrul aceluiași program de finanțare, de la o sesiune la alta.

În timp ce planul de afaceri este un document complex, ce solicită informații diverse privind investiția necesară, prezentarea afacerii sau prognozele financiare, cererea de finanțare este doar un rezumat al întregului proiect.

ℹ️ Sub denumire de documente suport sunt incluse toate actele, certificatele, avizele, autorizațiile care susțin informațiile prezentate în Cererea de finanțare sau în Planul de afaceri.

Spre exemplu, dacă în acestea două se menționează faptul că firma a înregistrat profit din exploatare în ultimul exercițiu, se vor atașa Contul de Profit și Pierdere, dar și Bilanțul.

Documentele suport pot suferi modificări majore de la o finanțare la alta. Aceste documente sunt cerute în funcție de complexitatea programului de finanțare, a condițiilor specifice ale planului de afaceri, a vechimii firmei și așa mai departe.

Unele dintre aceste documente se află deja în posesia beneficiarului, în timp ce altele se vor obține special cu ocazia depunerii cererii de finanțare.

În principiu, documentele suport cerute la depunerea unui proiect sunt următoarele:

  • certificatul de înmatriculare;
  • actul constitutiv sau statutul societății;
  • certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului;
  • oferte financiare și tehnice pentru achizițiile propuse prin cadrul proiectului;
  • cartea de identitate a reprezentantului legal al societății;
  • declarații pe proprie răspundere prin care se confirmă îndeplinirea condițiilor cerute;
  • documente pentru locul de implementare propus (contracte de închiriere, comodat, concesiune, proprietate, etc).

Pentru că programele diferă, la fel se întâmplă și în cazul documentațiilor. Nu există una general valabilă pentru toate liniile de finanțare, ci sunt specifice, așa cum sunt prevăzute în Ghidul Solicitantului, dar și în opisul Cererii de finanțare.

Atunci când dosarul este complet, reprezentantul societății transmite în format electronic planul de afaceri, cererea de finanțare, dar și celelalte documente cerute.

✔️ Să rezumăm! Un dosar complet va include cererea de finanțare, planul de afaceri și documentele suport. Practic din lecțiile următoare vom învăța cum să scriem un plan de afaceri corect și complet, și cum să completăm cererea de finanțare

Pasul 5 – Depunerea și evaluarea dosarului

Depunerea dosarului

Când întregul dosar de acte este pregătit temeinic și verificat de mai multe ori, acesta se va depune pentru finanțare doar în cadrul unei sesiuni active (adică până la expirarea termenului limită).

Depunerea proiectului se realizează în format electronic, prin intermediul unei platforme puse la dispoziție de finanțator (aceasta este specificată în Ghidul Solicitantului). În cazul documentelor obținute fizic, acestea vor fi scanate, iar planul de afaceri și cererea de finanțare vor fi atașate în format electronic, așa cum au fost completate. După ce documentația a fost transmisă, va trece prin etapa de evaluare a proiectului.

ℹ️ După ce proiectul a fost depus de către solicitant, intră în posesia finanțatorului și a echipelor de evaluatori.  Aceștia au un termen de 90 de zile pentru a analiza toate proiectele depuse, a sesiza eventualele neconcordante, omisiuni sau greșeli și a desemna proiectele câștigătoare.

Evaluarea dosarului

Prima etapă de evaluare este cea de verificare a conformității proiectului, în care se urmărește dacă sunt atașate Planul de afaceri, Cererea de finanțare și documentele suport, fără a fi analizat conținutul acestora. Orice răspuns negativ în privința oricărui act va duce la respingerea documentației și declararea dosarului ca neconform.

Mai departe, doar proiectele conforme vor fi verificate din punct de vedere al eligibilității (termenul de valabilitate, conținutul și respectarea condițiilor din Ghidul solicitantului). Proiectele declarate eligibile vor fi verificate și din punct de vedere tehnico-economic și vor primi un punctaj. În funcție de acest punctaj se va face departajarea proiectelor.

La final, finanțatorul va publica o listă în ordinea inversă a punctajelor. Solicitanții pot depune contestații, iar după soluționarea acestora va fi publicat un raport de selecție. Acele proiecte care se regăsesc în acest raport de selecție vor semna contractele de finanțare. Deseori, chiar dacă proiectele sunt declarate conforme și eligibile, nu primesc finanțare, deoarece au fost selectate proiecte cu un punctaj superior.

⚠️ În unele cazuri, termenul recomandat de finanțator pentru evaluare, și anume de 90 de zile, nu este respectat, iar în această situație pot apărea mai multe probleme pentru solicitant: poate înceta activitatea, îi vor expira unele documente, persoanele cu rol important în implementarea proiectului nu mai sunt disponibile sau multe alte situații neprevăzute, pe care trebuie să le gestionam dacă ajungem in acest punct.

Cum arată procesul de evaluare? Cum se selectează proiectele câștigătoare?

Procesul de evaluare a proiectului constă în mai multe etape de verificare a conformității administrative în privința eligibilități unui proiect. Aceste verificări se realizează cu scopul de a demonstra dacă sunt respectate condițiile tehnico-financiare stabilite de Autoritatea de Management sau de Organismul Intermediar responsabil și precizate în Ghidul Solicitantului. Unele servicii de evaluare a proiectelor sunt externalizare, de multe ori, dar responsabilitatea finală aparține autorității de management.

Dacă un solicitant consideră că rezultatul evaluării nu se justifică, poate contesta notificarea de respingere sau de diminuare a bugetului solicitat. Contestația va fi transmisă către Autoritatea de Management, ținându-se seama de termenul stabilit de Ghidul Solicitantului. După analizarea contestației, comisia de soluționare a contestațiilor ce a fost constituită de respectiva Autoritate, va comunica decizia printr-o notificare. Această decizie este definitivă în sistemul căilor administrative de atac.

Fiecare submăsură beneficiază de o alocare financiară anuală. La inițiativa Autorității de Management a PNDR, după consultarea cu Comitetul de Monitorizare, se stabilește alocarea financiară publică aferentă perioadei de depunere continue, punctajele de selecție, criteriile de selecție, cele de departajare, dar și pragul minim. Fiecare sesiune anuală presupune întocmirea unui anunț de lansare a licitației. În acest anunț vor fi prezentate următoarele: alocarea anuală pentru domeniile de intervenție, termenul de depunere a proiectelor și pragurile de calitate.

⚠️ Depunerea continuă a proiectelor aferente submăsurii sau componentei se va opri înainte de termenul prevăzut în nota de lansare, dacă valoarea publică totală a proiectelor care au fost depuse și care au un punctaj estimat egal sau mai mare cu pragul de calitate pentru luna respectivă (fiind exclusă valoarea publică totală a proiectelor care s-au retras) atinge 200% din alocarea sesiunii aferente componentei, exceptând primele 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere, atunci când oprirea depunerilor proiectelor nu este condiționată de atingerea pragului de 200% din alocarea sesiunii.

Deci este important să depunem proiectul în primele 5 zile de la data lansării sesiunii de depunere, altfel exista riscul ca sesiunea să se închidă dacă se depun foarte multe proiecte.

⚡ Vor fi declarați neconformi solicitanții care au un punctaj estimat ce scade în urma evaluării sub pragul de calitate corespunzător submăsurii în cauză.

De exemplu pentru ultima depunere pe submăsura 6.2 pentru activități non-agricole în mediul rural, punctajul minim pentru aprobarea unui proiect a fost de 40 puncte. Proiectele aflate sub acest punctaj au fost respinse.

Selecția proiectelor eligibile

Această selecție se face în ordinea descrescătoare a punctajului de selecție din alocarea disponibilă, care este diferența dintre alocarea sesiunii și suma publică totală a proiectelor care au fost selectate prin rapoarte de selecție.

⚠️ Departajarea proiectelor cu același punctaj se face în funcție de valoarea eligibilă a proiectului (în euro), în ordine crescătoare.

După ce a fost publicat raportul de selecție lunar pe pagina web a autorității de management, beneficiarii au un termen de 5 zile lucrătoare de la primirea notificării și de maxim 7 zile lucrătoare din momentul publicării Raportului de Selecție ca să depună contestații în privința rezultatului selecției.

Contestațiile se depun online și trebuie semnate de beneficiar. După ce se publică raportul final de contestații, autoritatea de management selectează proiectele care au punctajul total egal sau mai mare cu punctajul ultimului proiect ce a fost selectat în vederea finanțării pentru etapa respectivă.

Rapoartele de selecție AFIR

După ce este publicat raportul de contestații lunar, AFIR va întocmi Raportul de selecție pentru etapa la care au fost încheiate contestațiile.

Selecția și certificarea contestațiilor se efectuează după „Regulamentul de organizare și funcționare al procesului de selecție și al celui de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din programul național de dezvoltare rurală (PNDR)”, care este în vigoare în timpul lansării sesiunii și este disponibil pe site-urile www.afir.ro și www.madr.ro.

Rapoartele de selecție întocmite sunt înaintate directorului general al AGDR AM PNDR care trebuie să le aprobe în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii. Verificarea se face de către serviciul de metodologie. Raportul de selecție aprobat va fi postat de către AFIR pe pagina de internet.

În 3 zile lucrătoare de la primirea raportului de selecție sau a celui rectificat aprobat, AFIR trebuie să notifice solicitanții în privința rezultatelor procesului de selecție.

ℹ️ Solicitanții își pot retrage proiectul și să-l redepună o singură dată în sesiunea continuă de depunere. Cei care au fost declarați neconformi vor putea redepune proiectul o singură dată în sesiunea continuă de depunere.

Pasul 6 – Accesare si implementare

Solicitantul de fonduri nerambursabile va fi numit beneficiar și va putea trece la implementarea activităților descrise în planul de afaceri.

Etapa de implementare demarează în momentul în care s-a produs semnarea Contractului de finanțare. În acest moment, Solicitantul de fonduri devine Beneficiar al finanțării nerambursabile. Este important de știut că nicio cheltuială efectuată anterior semnării contractului de finanțare nu este eligibilă, excepție făcând cheltuielile de consultanta.

ℹ️ Unele programe de finanțare oferă șansa unui avans pentru lansarea afacerii sau chiar un credit punte oferit de anumite bănci pe termen mediu, care să acopere cheltuielile până la încasarea banilor europeni.

Procedurile de achiziție 

Procedura de achiziție în cazul fondurilor europene este una simplă, atunci când valoarea nu depășește un anumit prag:

– 15.000 euro în cadrul PNDR
– 30.000 euro pentru servicii
– 100.000 euro pentru bunuri în cadrul altor programe operaționale, decât PNDR

Atunci când pragurile sunt depășite, bunurile sau serviciile trebuiesc achiziționate în urma analizei unui număr de oferte conforme, impus prin ghidul solicitantului.

O ofertă conformă, este acea ofertă care se încadrează în bugetul supus licitației și respectă caracteristicile tehnice solicitate prin caietul de sarcini.

⚠️ MARE ATENȚIE: Orice finanțator impune un termen de desfășurare a implementării, nefiind posibilă o depășire a termenelor maxime. Aceste termene sunt prevăzute în Ghidul Solicitantului.

Durata perioadei de implementare

Orice finanțator impune un termen de desfășurare a implementării, nefiind posibilă o depășire a termenelor maxime. Aceste termene sunt prevăzute în Ghidul Solicitantului.

Atunci când își face propriile calcule legate de modul cum se va încadra în timp, antreprenorul poate alege, în timpul redactării Planului de afaceri, un termen mai mic decât cel stabilit în Ghidul Solicitantului.

Odată ce semnează contractul de finanțare, beneficiarul va respecta următoarele obligații impuse de finanțator:

  • să facă publicitate proiectului;
  • să organizeze proceduri de achiziție publică pentru selectarea furnizorilor de utilaje, a prestatorilor de servicii și a constructorilor;
  • să deconteze sumele cuvenite;
  • să creeze locurile de muncă asumate, conform planului de afaceri depus și aprobat;
  • să respecte termenele de finalizare.
  • să obțină credite bancare necesare pentru buna implementare a planurilor de afaceri, până la momentul în care ajutorul financiar va fi efectiv plătit și încasat;
  • să plătească furnizorii și să recepționeze bunurile și serviciile comandate;
  • să asigure publicitatea proiectului;
  • să solicite decontarea cheltuielilor efectuate și să încaseze efectiv ajutorul financiar la care este îndreptățit conform contractului de finanțare încheiat.

Publicitatea proiectului

În ceea ce privește publicitatea, cel mai bun exemplu este cel al proiectelor finanțate prin Programul național de Dezvoltare Rurală, în care beneficiarul este obligat să afișeze la loc vizibil un panou pe care să menţioneze următoarele puncte:

  • titlul proiectului,
  • valoarea investiției,
  • valoarea fondului nerambursabil,
  • sursa finanțării.

În alte programe, acesta este obligat să organizeze conferințe de presă, să redacteze comunicate de presă sau să promoveze finanțarea pe diferite alte căi.

⚠️ După semnarea contractelor cu furnizorii, beneficiarul solicită finanțatorului avizarea procedurii de achiziție. Dacă acest demers este favorabil, doar atunci proiectul poate fi implementat cu succes.

Decontarea cheltuielilor

Să recapitulăm pașii prin care trecem până ajungem să decontam cheltuielile:

  1. Semnăm contracte de livrare bunuri / prestare servicii
  2. Efectuam plați către acești furnizori din surse proprii
  3. Recepționăm aceste bunuri / servicii prin: procese verbale de recepție, proces verbal de predare-primire, proces verbal de punere în funcțiune, cât și certificate de calitate, certificate de conformitate, certificate de garanție, șamd.
  4. Întocmim un raport de audit pentru confirmarea respectării condițiilor impuse de finanțator prin ghidul solicitantului
  5. Depunem dosarul de plată
ℹ️ Dosarul cererii de plată va include: facturi (atât proforme cât și fiscale), ordine de plată, extras de cont.

Finanțatorul va deconta sumele cheltuite eligibil, ținând cont de procentul de decontare.

⚠️ Rambursarea cheltuielilor eligibile se face în maxim 90 de zilecalendaristice de la înregistrării Cererii de Plată.

Pasul 7 – Etapa de monitorizare

Pe o durată de timp de 3 ani (în situația proiectelor din fonduri naționale) până la 5 ani (pentru fondurile europene), finanțatorul are dreptul și obligația de a face verificări. Astfel, va avea loc cel puțin o vizită în teren a acestuia pentru a confirma respectarea obligațiilor.

Obligația principală a Beneficiarului este aceea de a-i pune la dispoziție toate documentele solicitate.

Beneficiarului îi este interzis, în acest timp, să:

  • înstrăineze echipamentele achiziționate prin proiect;
  • schimbe amplasamentul proiectului;
  • utilizeze echipamentele și utilajele în alte scopuri;
  • înceteze activitatea economică;
  • să reducă numărul locurilor de muncă.
✔️ Totodată, acesta va avea și propriile libertăți, precum:

  • extinderea – deschiderea unor puncte noi de lucru;
  • încheierea unor parteneriate;
  • autorizarea de noi coduri CAEN;
  • chiar și vânzarea afacerii este permisă, cu condiția ca noul proprietar să respecte obligațiile pe toată durata rămasă din etapa de monitorizare.
⚠️ Dacă finanțatorul constată nerespectarea anumitor obligații contractuale, el poate aplica penalități și va putea chiar să solicite returnarea întregului ajutor financiar oferit beneficiarului.

În această etapă, dar și după încheierea ei, firma care beneficiază de ajutor nerambursabil poate depune un proiect nou, cu evitarea dublei finanțări pentru activele noului proiect. La finele acestei ultime etape, de monitorizare, Beneficiarul este liber să procedeze cum consideră de cuviință cu afacerea sa, fără să mai aibă alte obligații față de finanțator.

✔️ În continuare vom verifica de ce resurse avem nevoie pentru întocmirea planului de afaceri. Practic unul dintre cele 3 elemente ale proiectului (pe lângă cererea de finanțare și documentele suport) ⏩